Egri borok a 100 éves zuglói Hollywoodban

(2017.09.18 05:43)
Egri borok a 100 éves zuglói Hollywoodban
A magyar filmgyártás illetve filmipar fellegvára, a Filmgyár, vagy ahogy az 1941-es filmévkönyv írja, a „zuglói Hollywood” 100 éves fennállását ünnepli. A csütörtöki, nagyszabású rendezvényen egri borászok boraival koccinthat több mint 800 vendég.

1917. október 17-én Korda Sándor és társai a Róna utcai telepen hozták létre a Corvin filmstúdiót. Az elmúlt 100 évben a telep átvészelte a világháborúkat, tulajdonos- és, névváltásokat, csődöt és modernizálást egyaránt. Egyetlen dolog nem változott csupán: az, hogy ezen a területen az elmúlt száz esztendőben mindig is filmeket gyártottak – tudtuk meg Zákonyi S. Tamástól, a Filmalap Mafilm Igazgatóságának vezetőjétől.

A centenáriumról nagyszabású és színvonalas ünnepség keretében emlékeznek meg.
– A magyar filmszakma aktív szereplőit, illetve a régi idők még köztünk lévő filmes kollégáit is meghívtuk. Csütörtök este mintegy 800-850-en ünnepeljük ezt a szép évfordulót – hangsúlyozta Zákonyi S. Tamás, hozzátéve, megtiszteltetés, hogy a színházak igen komoly darabok próbarendjét írják át azért, hogy a meghívott több mint 100 aktív színész (Csomós Maritól Rudolf Péterig) is részt vehessen ezen a történelmi jelentőségű eseményen.

A hetedik legidősebb

Megtudtuk, az elmúlt 100 évet összegző film is készül, melyet levetítenek az ünnepségen – jelenleg hangstúdióban van az anyag. A tervek szerint a filmet később a filmtörténet iránt érdeklődő nagyközönség is láthatja majd. Érdekes és talán sorsszerű egybeesése a centenáriummal Fábri Zoltán születésének századik évfordulója (1917. október 15.), így a neves rendezőről is megemlékeznek. Valamint tisztelegnek az augusztus 30-án elhunyt Makk Károly filmrendező emléke előtt.

 

A Rónai utcai a 7. legidősebb filmstúdió a világon. Az USA nagyjai közül három stúdió is, a Warner, a Paramount és a Fox 1915-ben, a Universal jóval korábban (1912-ben), a Columbia (1919), a Disney (1923) és az MGM (1924) pedig lényegesen később alakult meg. Európában a legrégebbiek közé tartozik a szintén 100 éves UFA Filmstúdió (Babelsberg), a Gaumont (1895), Pinewood (1935), és a Cinecitta (1937).

A stúdió legismertebb elnevezései a Hunnia (1945-1963) illetve a Mafilm (1964-) voltak, ez utóbbi 2013-ban olvadt a Magyar Nemzeti Filmalapba. Filmes történelmünkkel méltán büszkélkedhetünk. Ez a stúdió ontotta magából a tehetségeket, Kordán kívül Kertész Mihály, Badal János, Zsigmond Vilmos, Rózsa Miklós is itt kezdte aktív pályafutását sok száz más híresség mellett.

 

A cannes-i fesztiválon is

Negyedik éve, hogy egri borokat kínálnak a cannes-i fesztivál magyar standjánál – úgy tűnik, a filmes szakma (is) értékeli az ízletes bort, így szeptember 7-én a Róna utcában egri borászok kiváló termékeit fogyaszthatja majd az illusztris vendégsereg. Megtudtuk, az ünnepségen több száz egri bort bontanak fel – a palackok már Juhász Ádám borász pincéjében sorakoznak.
– Összesen 11 pince borait visszük a fővárosi rendezvényre, mindegyik pince a legkiválóbb Egri Csillagjából, Egri Roséjából vagy Egri Bikavérjéből ajánlott fel 12 palackot– ismertette Juhász Ádám, aki vállalta az egri pincészetek által felajánlott borok összegyűjtését, és a rendezvényre való elszállítását is. A kiváló italok csütörtökön érkeznek a Rónai utcai helyszínre, előkészítésükről, megfelelő hűtésükről a stúdióban gondoskodnak, s így az egri nedűk biztosan méltó kísérői lesznek a rendezvénynek.

A pincészetek listája: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Ostorosbor Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Vincze Béla Borászat, Thummerer Pince, St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet, Petrény Winery, Besenyei Borház, Juhász Testvérek Pincészete, Böjt Pincészet, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete.

forrás: EgerHírek