Kiemelkedően jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők

(2017.11.13 06:20)
Kiemelkedően jó évjáratra számítanak a villányi bortermelők
Villányban már szinte teljesen befejeződtek a szüreti munkák, a betakarított termés minősége kiemelkedően jó - tájékoztatta a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-t.

    Nagy Gergely elmondta: a szüret a borvidék testes és karakteres vörösborait adó Cabernet Franc (330 hektár) és Sauvignon (437 hektár) betakarításával ér véget.
    Már csak egy-két ültetvényen van kinn szőlő, ugyanis az idei kiemelkedően jó évjárat teljesen alkalmas késői szüretelésű borok (Hárslevelű, Olaszrizling) készítésére - tette hozzá.
    A száraz, meleg őszi idő egyszerre kedvezett a korai és késői érésű szőlőfajtáknak is. Az augusztus elején, szeptember végén szüretelt Olaszrizling, Portugieser, valamint az illatos fehérborok és több tucat rosébor is már forgalomba került a borvidékről - ismertette a hegyközségi titkár.
    A termés mennyiségét az eddig feldolgozott jelentések alapján Nagy Gergely úgy becsülte, hogy az a villányi átlag felső értékéhez, hektáronkénti 75 mázsához fog közelíteni.
    Az arra vonatkozó pontos adatok december közepétől lesznek elérhetőek - jegyezte meg.
    A szakember kitért arra is, hogy az ültetvényeken a szüret után kezdődnek az őszi talajmunkák és a nagyobb borászatok már november végétől, december elejétől metszik a szőlőt.

forrás: MTI