Borblog

A gyökerek és a vulkán

Talán sokan látták a közösségi médiákban azt a képet, amin egy gázálarcos vakond kérdezi a kultúrnövényt permetező embertől: Te is álarcban fogod enni? Valami ilyesmi a lényege a biogazdálkodásnak. Az egészséges, az értelmes, a fenntartható mezőgazdasági munka. Óvni kell körülöttünk a világot.

Így dolgozik az Anna Borházban a Gonda család a Hajós-Baja borvidéken, Érsekhalmán. Nehéz biónak lenni. Hiszen nagy tudás, sok tapasztalat kell hozzá. Na meg türelem és erő, hogy a rossz időjárású években akár megsemmisülő termés fájdalmát is elviselje az ember. Szerencsére a tudomány is a segítségre siet a biogazdának, olyan fajtákkal, amelyek jól tűrik a megpróbáltatásokat, rezisztensek. Több ilyen friss keresztezéssel foglalkozik az Anna Borház. Ilyenek például a már többször bizonyított Néró, vagy az Eszter, Palatina, Pannonija és a Bácska. A Néró az egyetlen csemege kékszőlő, amiből bort is készítenek. Szülői többe között a medoc noir és a Csaba gyöngye. Ebből készült az Anna Borház idei roséja. Ezt a bort azoknak ajánlom, akik a borszerű rosékat szereti. Gazdag gyümölcsökkel rendelkezik, de illatosnak nem nevezném. Több, mint egy üdítő nyári ital és véleményem szerint akár 1-1,5 éves érlelést is jól visel.

Volt szerencsém megkóstolni a Hétvölgyi Faun és a Nímfa nevű 2013-as évjáratú fehérborokat. Ezek is az új nemesítésű fajtákból készült borok. Hát ezeknek a boroknak nincs sok közük, a mai divatos, trendi borokhoz. Kicsit visszafogottabb illat, sokkal kevesebb gazdagsággal, gyümölccsel. Ettől függetlenül nagyon jó kis borokkal van dolgunk, csak hiányzik belőlük az a fajta egyértelműség, készen kapottság, ami sok borra és valljuk meg sok élelmiszerünkre jellemző. Elsősorban citrusosak, almával, szőlővel, savakban gazdag, komoly beltartalommal, és egy kis rusztikussággal. Érdemes megkóstolni. A pincénél megtalálhatjuk a világfajtákat is, mint a chardonnay, merlot, vagy a cabernet sauvignon. Ezekből a fajtákból – főleg a vörösökből – igazi alföldi verziók készülnek. Ízben gazdagok, beérett alapanyagból, kicsit tüzesek. Szép borok, a mindennapokra.

Ami nagy kérdés számomra, hogy a biogazdálkodásból származó borok, hogyan bírják az érlelést. Sok öreg tételt még nem kóstoltam bioborokból, ezért nehéz rá válaszolni. Az Anna Borház borai esetében az 5 év körüli idő tartom most a limitnek.

Ezeknél a boroknál fontos a nyitottság, bátorság. Na nem azért, mert szokatlan élményben lesz részünk hanem, mert valami egészen más kerül a poharunkban. Van benne egy kis darabosság, egy kis bizonytalanság, de ettől szépek, nem akarnak minden szempontból tökéletesek lenni, nem arra koncentrálnak, hogy élményt adjanak, hanem a naturális valóságot.

A Tringa Pince boraihoz is kell egy nagyfokú rugalmasság, nyitottság. Csak valami egészen más, szerintem rosszabb okból. Ezek a borok igazi „old school” cuccok, kb. 10 évvel ezelőtti trendeket követve. Igazi vulkán borok, kirobbanó, mindent elsöprő alkohollal. Pedig kár érte, mert szuper jó alapanyagokból készültek a kóstolt borok. Tele lehetnének ízzel, zamattal, gyümölcsökkel, tartalommal. Ehelyett inkább sűrűség, tüzesség, és némi hordó. A fajták valódi ízei kicsit háttérbe szorulnak. Ezért nehéz azt mondani, hogy ezek a borok rendeben vannak. Pedig értenek a borhoz, mert érezni, hogy 2-3 % kevesebb alkohollal minden rendben lenne és szerintem az ország legjobb vörös borait készítenék. Próbáljuk rávenni a Tringát és a hasonló koncepcióval dolgozó borászatokat, hogy a kevesebb sokkal több lehet. Bár lehet, hogy ez csak az én, kicsit borsznob véleményemet tükrözi. Hiszen jól tudom, hogy nagyon sokan kedvelik a magas alkoholú, bordeaux-i fajtákból készült, hordós, sűrű, tanninos vörösborokat. Ez nem is lenne olyan nagy baj, ha jól csinálnák, csak valahogy ez nálunk nem sikerül szépre. Szóval kicsit lazábbnak kéne lenni, ami igaz egész Szekszárdra.

Kóstolt tételek:

Anna Borház: Rosé Néró 2014, Faun 2013, Nimfa 2013, Chardonnay 2009, Táltos Cuveé 2009, Cabernet Sauvignon 2011

Tringa: Rosé 2014, Barocco Cuveé 2014, Diablo Cuveé 2013, Mirage Cuveé 2011, Cabernet Sauvignon 2012, Merlot 2012