Borajánló

Balla Géza+ÍzKovács = Tökéletes csütörtök

Balla Géza borok, ÍzKovács Zoli erdélyi ételei a Colourban, az egyik lehető legjobb borvacsora kombináció. Volt szerencsém megtapasztalni.

Balla Géza az egyik legismertebb és legjobb határon túli magyar borász. Az egyik legjobbat kitágíthatjuk nyugodtan az egész Kárpát-medencére is. Végzett szőlész és borász, tanszékvezető tanár, egy 100 hektáros birtok vezetője, kutató, felfedező, újító is egy személyben.

A pincészetét a Ménesi borvidéken, Arad-hegyalján található, itt működik több mint 20 éve. A rendszerváltás után a kb. 3 000 hektáros állami gazdaságot feldarabolták, több mint 1000 tulajdonos között. Ezeket a területeket kezdte megvásárolni Balla Géza és alapította meg a Wine Princess borászatot, mivel saját, magyar nevén képtelenség lett volna boldogulni Romániában. Mára ez az idő elmúlt, neve ismerté vált az egész országban, elismert lett a román borászok körében és Ő is partnerként, kollégaként tekint rájuk.

A borvidék két legfontosabb tényezője a málladékos gránit talaj, minimális termőréteggel, a másik pedig az Alföld és a Maros közelsége. Az egyik adja a kellő napsütéses órák számát, a másik pedig a párát, ami nélkül nincs az aszúsodás. A gránit az egyik legkeményebb kőzetfajta, ami itt málladékos, így biztosítja a szőlőnek a kellő tápanyagot, emellett a bor karakterének kerekséget, gazdagságot ad. A régebbi, mély gyökerű szőlőnek pedig ásványosságot. A borvidék és a pincészet is elsősorban vörösboros (kb. 80 %). Balla Géza elsősorban hagyományos szőlőfajtákkal szeret foglalkozni, főleg a kék szőlők esetében. Ennek szakmai oka is van, a tapasztalatok alapján a nemzetközi fajtáknak a gránit sok. A gránit egyik hatása ugyanis az, hogy nagyon sok tannint ad a szőlőnek és így kemény borokat nyerünk, ami a Merlotnak és a Pinotnak biztosan nem áll jól. A többi szőlőnél is nagyon kell dolgozni ezzel. Ezért a pincében a kis hordó használata elég ritka, az első töltésűé főleg. Inkább az ászokhordós érlelésre helyezik a hangsúlyt.

Ennyi bevezető után essen szó a borokról is, amelyeket Sánta László Balla Géza magyar hangja (néha Áts Károlyé is), forgalmazója mutatott be. Az előzőekben leírtakat is tőle tudom.

A pince is követi a divatot ezért van egy mustos fehér/ottonel házasítású, karakteres, közepesen illatos habzó boruk, a Frizzy. A mustos fehér csendes borként is jó ideje kapható, már a 2014-es évjárat is. A fehérborokról tudni kell, hogy a legtöbb tétel reduktív eljárással készült, 14 fokra hűtőt tartályokban. Igaz ez a 2014-es Sauvignon Blancra és Rajnai Rizlingre is. Mindkettő fajtajelleges bor, jó savakkal, koncentrált prímőr gyümölcsösséggel. A rajnai kimondottan jó anyagnak érzem, érlelésre érdemes. Mivel ez még szűztermés, úgy gondolom, hogy sokat fogunk még beszélni a ménesi rajnairól. A furmint nem őshonos fajta a borvidéken, a bor megszületésének fontos motorja volt Balla Géza és Áts Károly közeli barátsága. A bor is az Ő tanácsai alapján készült, és a tokaji stílust követi. Áttérve a vörösborokra megkóstolhatunk két kadarkát. Ez a pince zászlóshajója és Balla Géza személyes kedvence, szokták is a kadarka pápájának nevezni. Mindkettő a fűszeres, gazdagon gyümölcsös fajtát képviseli. A megszokott kadarkáknál kicsit sűrűbb, tanninosabb, ami a gránitnak köszönhető. Az öreg, 70 éves tőkékről származó bor még sokkal koncentráltabb, természetesen. Két nagyon komoly, nagy borról van szó, profi módon elkészítve, hosszú potenciállal. A fekete leányka is ezt a sűrű vonalat viszi tovább. Tele van mély, érett erdei gyümölccsel, kávéval, csokival. Komoly testtel, kicsi tannin többlettel bírnak, de ezt kompenzálja a friss, élénk savak és a nagyon gazdag, telt ízek.

Végezetül két édes bort is kóstolhatunk. Ezek közül a 2013-a Kadarissima vörös aszú volt az izgalmasabb. Aszú nem ismeretlen ezen a vidéken a Maros adta párának köszönhetően. A kadarka aszút már a régi időkben is ismerték és becsülték egészségre gyakorolt hatása miatt. A múlt rendszerben is minden évben el kellett „készíteni” a Kárpátok géniuszának karácsonyi asztalára. A bor megfelelő évjáratokban most is készül. A 2013-as tétel 7,2 g savval és 90 gramm körüli cukorral bír. Az édes érzet diszkrét benne, sokkal inkább az aszús jegyek és a gazdag, primer piros bogyós gyümölcsök a meghatározók. Az a típusú bor, amiből jó sokat lehet inni. Érdemes kipróbálni.

A sorhoz erdélyi menü dukált Kovács Zoltán séf kezéből. Az előétel a fehérborokhoz vinetta és babos zakuszka volt. Ezt követte egy bátran zöldfűszeres, krumpligombócos csorbaleves. A főétel természetesen a mics volt, juhtúrós puliszkával. Az édes borok mellé pedig egy kevésé édes verziójú vargabéles dukált. Tökéletes menüsor volt, mintahogyan az egész este is. Tudással, ízekkel és élménnyel telve mentünk haza.

A kóstolt borok: Frizzy Mustos Fehér/Ottonel 2014; Mustos Fehér 2014; Sauvignon Blanc 2014; Rajnai Rizling 2014; Furmint 2013; Kadarka 2013; Fekete leányka 2013; Sziklabor Kadarka öreg tőkék 2009; Sziklabor Cabernet Franc 2012; Sziklabor Fekete leányka 2011; Sziklabor Fekete leányka-Cabernet Franc cuvée 2011; Tramini édes 2013; Kadarissima vörös aszú 2013

A borok az üzletben is kaphatóak.

Gonda György