Borblog

Balatonfelvidék - Szent György hegy Borkirándulás 2016 május 14-16

A badacsonyi borvidék lenyűgöző tanúhegyei és a Káli medence talán Magyarország legszebb vidéke. A vulkáni Tóti - hegy oldalából az Istvándy birtokról pazar a kilátás, a parkoló melletti füves oldalban szürkemarhák legelésznek. Nagyon finom húskészítményeik (vastagkolbász, sonka…) is vannak a fentiből és a saját mangalica állományukból. A borok egyre jobbak! Ők a Kéknyelűre feküdtek rá nagyon, van belőle könnyed trendi kékderű, komoly érlelt hordós nagy bor, és pezsgő is. 2000 – es Szürkebarátot kóstolni, ami még nagyon tartalmas, az is ritkaság.

 

A Szent György - hegyen még mindig, Nyári Ödön teraszáról, amely egy természetes lilaakác tetővel bír, a legjobb a kilátás. Szürkebarátja egy pinot grisre komponált igazi zamatos ivóbor a finom ásványos plusszal.  Olaszrizlng válogatása pedig egy igazi nagy bor, finom hordós aláfestéssel, 3-4 g maradékcukorral majd 30as extrakttal, és hosszú jó savakkal.

A Szent György - hegy bazaltorgonái a leglátványosabbak az összes hegy közül. Raposka felől az autót letéve a parkolóban, még két kisgyermekkel is 2 óra alatt bejárható. Lefele a kék turistaúton egy nagyon kellemes meglepetés is vár, a déli oldalon csodálatos panorámával a Mennyország nevű kerthelyiség. Itt maga Szent Péter fogadott minket, meleg ropogós kenyérrel, sült kolbásszal, sonkával, és  a legjobb juhtúróval, amit valaha ettem. Kihozta a szörp választékot,  nem túlzok  18 féle közül lehetett választani, de van saját főzésű söre is és szép borai is.  

 

Egy étterem és szállás ajánlatot is írnék. Egy volt osztálytársam üzemelteti néhány éve Szentantalfán a Zsóka fogadója nevű szuper éttermet és apartmanokat, amelyek kialakítása pazar hangulatot áraszt, nekünk a Szürkebarát nevű tetszett a legjobban.  Egy éttermet mindig a húslevesen lehet letesztelni, az övéké 24 órán keresztül főtt, igazi esszencia, na és a túrógombóc, omlós, lágy, kicsattan a reszelt citromhéjtól, alatta a fahéjas tejfel, rajta a házi baracklekvár, pompás…. Borlapján csak a helyi Nevegy völgyi borászok borai, amelyek közül sok érdekességet találtunk pl egy helyi borász a rizlingszilvániból kihozta a legjobbat Bodzilla néven, vagy Dobosiék ‘14 - es Kéknyelűje az egyik legjobb Kéknyelű…..