Borajánló

Köpcös Pince 2016 február 18

Köpcös pince  - Csengőd

         Léder Zoli aki soha nem köp…..

Talán nem túlzás, azt mondani, hogy alföld egyik legjobb, hanem a legjobb borait itt készítik. Köpcös nagy borkedvelő, jobban ismeri a tokaji borokat, borászokat mint bárki, és a saját borgyűjteménye is tiszteletreméltó. A borai közé is beszúrt egy 2003-as Szt. Tamás Furmintot Szepsytől. Ezt megelőzően az ő 2008-as Furmintjával sem kel szégyenkezni sehol sem. A szőlői nagyon szép mintaültetvény, sok különlegességgel zsakett, csókaszőlő, pozsonyi fehér… A pincéje pedig ahogy máshol is az alföldön, nem a fölbe van vájva, hanem épített, ami azt jelenti, hogy klíma nélkül akár 30 fok is lehet  ott. Számomra érthetetlen hogy a borokon nem érezhető ez a nem túl ideális állapot.

 

Az alföldi ember híres a vendéglátásáról, és itt sem csalódtunk. A kályhán a kóstoló közben készített egy olyan rizottót,a saját füstölésű kacsamellel amely bármelyik étteremben megállta volna helyét. Utána sertésszűz következett Budapest raguval amit kb.  20 éve nem ettem. Igazi retro hangulat, akárcsak a kóstolót követő csengődi kocsma a Neoton Familia zenével.:-) Visszatérve az ételre, az előétel is pazar volt a saját húsos szalonnával, szarvas/mangalica kolbásszal és savanyított  tv paprikával.

Desszertnek csoki mouse volt a terv de egy 1992es 5p. Disznókő aszú lett belőle, amit egyáltalán nem bántunkJ

A 16-20as borsorból sajnos nem volt sok ami vásárolható is, de amit lehet azt kínáljuk, Olaszrizling, Kékfrankos, Cabernet..