Borblog


kóstolási tapasztalataink 2017 március 29

Bott Frigyes borai nem az olcsó kategória viszont nemzetközi színvonalúak. Egy elég komoly sorban nagyon sok moseli, pfalzi  rajnait utasított maga mögé. 5500Ft

Almási olasza  (egerszólát) egyre szebb és már alig van…  (2200ft)

Rendkívül harmónikus, finoman ásványos, leheletnyi kesernyével.

A siklósi Rácz Miklóstól pazar a chardonnay, és a Pinot Noir

A Chardonnay-ra  vakon azt hittem, hogy egy chablis,  annyira ásványos, szikár, izgalmas, nem a 90es 2000es évek egysikú sardoné stílusa.

A Pinot  burgundia egyik legősibb klónja olyan színre és strukturára mint egy kékfrankos.

és egy édes:

Rékas erdélyi kései  sauv blanc  kirobbanó citrus bomba  3600,-

 

 

Pinot Noir :

Egy 12es vakteszten vettünk részt,ami egy megdöbbentően szép sor volt, mondták is többen hogy a Pinot-ok nagy része messze nem ilyen szép, mint ez a sor. Magyarországon kevesen tudnak igazán szépet alkotni, a franciáknál meg 15000 alatt szinte ihatatlan. Számomra az új zélandi nagyobbat szólt, mint párja a Sauvignon Blanc egy fehér sorban. Bott Frigyes volt a kezdő, aminél már úgy éreztük ez lesz a legjobb a sorban. Fineszes, gyümölcsös, hosszú. Rácz Miklós alkotta meg a best buy Pinot a maga 3200Ft –os árával. A legtöbb Pinot-tól kicsit sűrűbb szerkezetű, de nagyon harmónikus volt. Egy 2010es Langedoc Pinot Laroche rácáfolt hogy az olcsó francia az nem jó polcon 3500ft mindössze és pazar. Szokás szerint az élmezőnyben végzett a Pannonhalmi, ha nem a legjobb volt. Ilyen kirobbanó gyümölcsösség nem is értem hogyan létezhet egy vörösborban.

 

 Cabernet Sauvignon –  és egy kis Furmint

A Furmint  továbbra is a legizgalmasabb fehér fajta. Bott Frigyesé alsó hangon10 éves potenciállal bír és rendkívül ásványos, sós igencsak egyedi bor. Barcza Bálint Somlói Furmintja az est  bes buy bora volt. A Cabernet Sauvignon reneszánszát éli, egyre többen keresik az őt elnyomó Franc-al szemben. Hetényiék bora hozta azt amit elvárunk egy cabernetől és elérhető áron van 2500Ft.

A Petrény nagyon szép pedig 12 éves, a csúcs a  2003as Takler volt hatalmas test, olajosság, kicsit alacsony sav de olyan ízorgia ami ellensúlyozta.

 

Volt néhány francia borélményem ahol a borok kóstolásakor nekem az jutott eszembe hogy ettől a kifinomultságtól a magyar borok sajnos még igen mesze vannak. Főleg a vöröseknél éreztem, hogy a mi tanninos  –  fás –  rusztikus borainknak van hova fejlődnie.

 vörösek:

Marenon – Grande Toque (Syrah – Grenache Noir) 2900,-

Mas Belles Eaux – Les Co Eaux  4400,-  100% syrah

Domaine Saint Leocadine – Éden (70% syrah / 30% Grenache) 6500,-

fehérek:

Antech – Chardonnay 2700,-

Guy Saget – Tourraine Sauvignon Blanc  3200,-

Chateau Beaubois – Les Duos Blanc  (50% Vermentino  / 50% viogneer)  3200,-

Domaine Fevr – Chablis 1er cru Mont de Milleu 7200,-

Domaine Vacheron – Sancerre 8500,-