Borajánló

Tokaj télen-nyáron és tavasszal!

Tokaj hegyaljaA február a furmintról szólt, és ezen keresztül Tokajról, Somlóról. Mivel ezzel a fajtával nehéz leállni, ezért a márciust Tokajnak, a furmintnak és a borvidék másik fő fajtájának a hárslevelűnek szenteltem. Volt klasszikus hárslevelű potenciálmustra, mindenki hozzon egy furmintot és kóstoljuk meg együtt, csúcspontként pedig három nap Mád.

Először a hárslevelűről. Erről a fajtáról mindenkinek a báj, a kellem, finom elegancia, méz, virágok és persze a hárs csodás illata, aromája jut eszébe. Aztán Tokaj, Somló, esetleg Mátra. A szőlőben járatosaknak az is, hogy szereti a vizet, a gondoskodást. A sokat kóstolóknak pedig, hogy képes megmutatni azt, hogy milyen termőhelyen járunk, mit gondol a borász a munkájáról. Arról viszont ritkán esik szó, hogy mennyi ideig bírja a palackban, meddig marad iható állapotban? A reduktív tételek, és az alacsonyabb árkategóriában lévők 2-3 évig vannak igazán talpon. Ezeknél a tételeknél a frissesség, és a gyümölcsök, a lendületes savak a fontosak. A fahordós érlelést kapott, magasabb árú boroknál, ahol már beszélhetünk palackbukéról, tercier aromákról, terroiról 6-7 év tűnik a maximumnak. Így aztán a legjobbak közül is a 2006-osokat már meg kell inni, a 2007-eseket sem érdemes sokáig tartogatni. Ezeknél a korosabbaknál már igazán szép eredménynek számít, ha jó állapotban találjuk. Legalábbis dr. Mészáros Gabriella a magyar bor nagyasszonya által vezetett kóstoló és saját tapasztalataim is megerősítik ezt.

A furmintokkal egész más a helyzet. A borokban komoly tapasztalatokkal rendelkező barátaimmal tartott közös kóstolón a 7-8 éves borok is szépen muzsikáltak. Sőt most kezdenek el igazán élni. Persze itt is meg kell állapítani, hogy a 2-3 000 Ft körüli borok sem hosszú időre lettek elkészítve, főleg a reduktív tételek. Ezeknél is a frissesség, a jól fogyaszthatóság a cél. A magasabb árkategória itt is már a terroiról, a fajta mélységeiről szól. Viszont ezeknek az ideje, megfelelő tárolás mellet, és egy jó évjáratban akár húsz év is lehet. Ezért a szaküzletben nyugodtan vegyék meg a régebbi évjáratokat, és tegyék el egy megfelelő helyre, nincs kockázat. Hatalmas erők rejtőznek a tiszta furmintból készült száraz borokban is, megállíthatatlanok, legyőzhetetlenek.

MádVégül beszéljünk a legfontosabbról Mádról. Ez a település számomra a világ közepe. Persze egyben Tokaj-Hegyalja központja is. Tokaj sem marad el sokkal mellette, de ott valahogy még nem az igazi a helyzet. Mád viszont robog a végzete felé. A felé a végzet felé, hogy ellepik a turisták, a hedonisták és mindenki, akit egy kicsit is érdekel a bor. Megszűnik lassan egy csendes, elbűvölő falu lenni, ami talán csak engem zavar. Miről híres Mád? Hagyományai régre vezethetők vissza. Innen indult minden, itt élt a legtöbb borkereskedő, a falu élete mindig a bor körül forgott. Aztán olyan borászok, pincészeteknek van itt a székhelye, mint Szepsy István, Szent Tamás, Royal, Orosz Gábor, Lenkey Géza, Holdvölgy, Zsirai, Tokaj Classic, Demeter Endre, Barta. Szerintem ennyi elég is lenne ahhoz, hogy mindenki oda látogasson. S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy kerékpárral csak egy nagyobb tekerintés és már Rátkán vagy Tállyán találja magát az ember. A természetre pedig nincs jobb szó, mint varázslatos. Úrágya, Szent Tamás, Holdvölgy, Betsek, Király, Nyúlászó, Bomboly, Percze. Ezek a dűlők a magyar borok csúcsát adják, kiváló túracélpontok. Kövek, fák, vadsóska, mezei virágok és a földből feltörő, az ember lábába felkúszó energia. Az épített környezet sem kutya. A világszerte ismert mádi zsinagóga, Barnabás bácsival, az épület gondnokával, aki különben római katolikus, de hát itt még működik a tisztelet. A zsidó temető, Rákóczi kúria, a református és római katolikus templom is megér egy kis sétát. Van szép számmal vendégház, szálloda, épül egy wellness hotel, a nemes egyszerűséggel Mád Open névre hallgató teniszpálya is várja a vendégeket, szintén épül az Aszú Ház múzeum, és végül, de nem utolsó sorban a Gusteau Kulináris Élményműhelyt is ki kell próbálni. Nem kell megijedni, nem fog belerokkanni a pénztárca. Így, hogy a hasunk is szóba került nem szabad kihagyni a közelben lévő encsi Anyukám mondtát, a tállyai Oroszlános Vendéglőt, Sárga Borházat a Disznókő birtokon. Ez egy hétre való program, legalább.

Az itt töltött három napban sikerült, három különböző gondolattal dolgozó pincét meglátogatni. A Holdvölgy a modern technológiát, a környezetbe illő, de a legfrissebb építészeti tudást felhasználó birtok. A tokaji borvilág teljes palettáját felmutató kínálattal. Az üde sárgamuskotálytól kezdve, az érlelt furmintokon és hárslevelűkön át az aszúkig, szamorodnikig. Késői szüret és pezsgő is található a pincében, amely szépen felújított és kb. 800 méteres labirintus. Jártam Lekey Gézánál is, akinek pincéje, igazi pince, keskeny, nemes penésszel fedett, kevésé gépesített, viszont tele van finomabbnál, finomabb jó árú borokkal. Gézáról órákat lehetne mesélni, hát még a borairól. Ami a legfontosabb, hogy borai olyan korban és állapotban kerülnek csak a piacra, amiről Géza azt gondolja, hogy itt az ideje. Persze neki is vannak könnyed, rövid idejű borai, mint a Fecsegő és az Élet szép, de az ő munkája nem erről szól. Elkötelezett híve a tokaji borkülönlegességeknek, mint a szamorodni, a máslás és a fordítás.

Szepsy borokSzepsy István bátyámról pedig nem kell mit mondani. Ő vele beszélgetni, szőlőjében, házában, pincéjében vendégeskedni életre szóló élmény. Ő mindenek tudója, bár ezt biztosan tagadná, maga a megtestesült Tokaj, és sajnos ki kell mondani, az egyetlen világszerte ismert, és elismert magyar borász. A száraz furmintok nagy kísérletezője, az ifjú generáció tanítómestere, a fejlődés, az előrehaladás emberre. Mindez tetten érhető a boraiban is, amelyeket kezdőknek nem ajánlok. Roppant borsznobul hangzik, de a dűlős furmintok megértéséhez sok tapasztalat kell. Ez ne vegye el senki kedvét a vásárlástól, az alapfokon képzettek is megtalálják benne az élvezetet.

Összegzésül csak annyit, hogy Tokaj mindig biztos választás, szárazban, édesben, illatosban, bonyolultban, iszogatni, ételhez vagy keresni a szőlő csodáját.

Gonda György