Borajánló

Mediterrán báj Erdélyben

Az remélhetőleg senki számára nem újdonság, hogy Erdélyben igen jelentős múltja van a bornak, szőlőnek. Az aradi borvidék mindig is a legjobbak közé tartozik, és nem kevesek szerint maga az Arad-hegy nyugodtan nevezhető Grand Cru területnek. Arról talán kevesebben tudnak, hogy máshol is létezik borélet Erdélyben, sőt egész Romániában is.

Temesvártól negyven kilométerre Temesrékáson található egy nagybirtok, nagy mennyiségű palackozott borral és széles termékpaletával, a Recas Biorászat. A Bánát régió hagyományai a római korba vezetnek vissza, majd ismét feltűnik a bortérképen az 1700-as években betelepült svábok segítségével.

A Recas birtok 1 000 ha szőlőtermelésre alkalmas területtel rendelkezik, amelyből 600 ha van betelepítve. A birtokon körülbelül 10 millió palack bor készül, felölve gyakorlatilag az összes világfajtát, az erdélyi vidéken is őshonos helyi fajtákkal együtt. Természetesen vannak fajtaborok, és szép számmal házasítások is. A szakmai munkáért Hartley Smithers (Ausztrália), és Nora Iriate (Spanyolország) felel. Ennek megfelelően a borokban fellelhető a mediterrán ízvilág, és az Újvilág gondolkodásának izgalmas keveréke.

Nehezen képzelhető el egy magyar borfogyasztónak, hogy ekkora területen, ekkora mennyiségben, gyakorlatilag nagyüzemi méretben is lehet jó borokat csinálni. Pedig van ilyen, hazánkban is, csak itthon a legritkább esetben készül jó termék. Ideje lenne hazánkban is elgondolkodni ezen, mert a borfogyasztás alapját képző 1 000 – 1 500 Ft-os borokat, napi fogyasztásra, jó minőségben, bizony el lehet készíteni ilyen körülmények között is. Sőt, azt gondolom, hogy csak ilyen méretekben lehet igazán gazdaságosan. Ebben a tapasztalatban élve magam is kicsit tamáskodva vágtam bele Barta Roland meghívásába, és vettem részt a Recas Borászat magyarországi képviselője Gali Ferenc által tartott kóstolón. Mivel az üzlet forgalmazó is, ezért logikus döntésnek tűnt a meghívás, Kovács Zoli séf erdélyi ételeivel együtt túl is nőt ezen a kategórián.

Kezdjük egy olyan formával, amit itthon leginkább a gyümölcsnél szoktunk meg, ez pedig a bag in box. Három literes, dobozos kiszerelés, légmentes, jól kezelhető doboz. A közeledő foci vb és a nyár forró pillanatai mellé tökéletesen alkalmas. Megfelelően visszazárva 2 hétig is megőrzi a bor erejét. A 2013-as királyleánykát ajánlanám ebből a csomagolásból, mivel szépen megmaradt a fajta kedves aromája, és üde szerkezete. Igazán jó fogyasztani és 3 000 Ft-os árával kimondottan megéri. A sorból jó szívvel ajánlom még a Solo Quinta nevű bort, szintén 2013-ból. 50 % barrique chardonnay, királyleányka, sauvignon blanc, muskotály és egy kis Pinot Noir, amely nem volt egy pillanatot sem héjon. Ez a fehér és vörös keverés francia honban jól ismert, nálunk nem annyira, de ez nem baj. Intenzív gyümölcsök, déli gyümölcsök, virág az illatban. Ízében inkább a chardonnay dominál. Szép savak, pici cseresség, hosszú ízek, fiatalon is jól fogyasztható. Kiváló bor.

A vörösborok közül az egyik izgalmas tétel Paparuda Kadarka 2012-ből. Halovány, nálunk kissé ismeretlen kadarka szín, eper, málna, hordós fűszerek, lendületes bor, jó szerkezettel. Szívesen innám bármikor. Az ajánlóból nem maradhat ki a La Putere Fekete Leányka szintén 2012-ből. Aszalt szilva, keleti fűszerek jellemzik illatát, kis friss gyümölccsel megerősítve. Engedjük kinyílni a bort. Ízében is ezek az ízjegyek találhatók meg, némi földes beütéssel. Kiváló szerkezetű, nagy bor, hosszú érlelésre.

A többi kóstolt bor is bőven megütötte a jó színvonalát, tehát bármelyiket vegye le a boltba betévedő, saját ízlése szerint.

Csak az fog gondot okozni, hogy az erdélyi ételsort mindenkinek magának kell megfőzni mellé. Zoli megint nagyot alkotott. Köszönjük neki is a szép estét.

A kóstolt borok jegyzéke:
 • Királyleányka 2013 (bag in box)
 • Hunyadi Sauvignon Blanc 2013
 • Sole Királyleányka 2013
 • Solo Quinta 2013
 • Cabernet Sauvignon (bag in box) 2013
 • Paparuda Kadarka 2012
 • Kakas Pinot Noir 2012
 • Kakas Syrah 2012
 • La Putere Fekete Leányka 2012
 • La Putere Cabernet Sauvignon 2012

A menűsor:
 • Padlizsánkrém
 • Zakuszka
 • Csorba leves
 • Tárkonyos, vadgombás bárányragu juhtúrós puliszkával
 • Rebarbarás piskóta

Gonda György