I. Pusztai Biobor verseny

(2007.06.14 04:49)
I. Pusztai Biobor verseny
Az első kérdés, amit az ember feltesz magának ezzel kapcsolatban: hogy kerül a biobor a Hortobágyra, a Pusztába? A válasz nem túl bonyolult: Magyarország legnagyobb összefüggő biogazdákodást folytató területe a Hortobágyon található.

A Hortobágyi Génmegőrző és Természetvédelmi Kht már több mint egy évtizede biogazdálkodást folytat közel 20 000 hektáron, mind a mezőgazdasági, mind az állattenyésztés területén. Ezen felül a Kht felvállalta a környék biogazdálkodást foly-tató egyéb vállalkozások kvázi integrálását. Visszahozták a régi pusztai pásztor hagyományokat, a Szent György-napi Kihajtás, a Márton-napi Behajtás ünnepeit, a Gulyás verseny, a Lovas napok eseményeit. 2007-ben érkezett el az idő, hogy a Hídi vásár elnevezésben változás következzen be és le-gyen az országos seregszemle ezentúl Országos Biovásár, ahol az egész ország biotermelői mutathatják be a termékeiket, kiegészülve a kézművesekkel.
A vásár szervezése közben vetődött fel az a gondolat, hogy a bio termékek között van a kevesebb ismertséggel rendelkező biobor is. Nosza, hívjunk meg néhány bioborászatot is. És ha már megmutatjuk a nagyközönségnek a bioborokat, akkor az ország biotermelési centrumában miért ne lehetne tartani egy biobor versenyt? Ugye, nem is olyan elrugaszkodott a gondolat? A gondolatot tett követte és a Biovásárral egyidőben meghirdetésre került az I. Pusztai Bioborverseny. A Biokontroll Kht által akkreditált és ellenőrzött borászatok és bortermelők közül végül 15 borászat összesen 34 bora nevezett a versenybe, három kategóriában: fehér, vörös és édes bor kategóriában.
A bíráló bizottság 5 főből állt (3 borász, 2 borszakértő) és a versenykiírásnak megfelelően, vakkóstolással, a 100-as amerikai pontozó rendszer szerint pontozva a borokat, meghatározta a három kategória győztest, majd ezek közül visszakóstolással határozta meg az I. Pusztai Bioborverseny Csúcsborát.

A bíráló bizottság által kialakított egyhangú álláspont szerint a versenyre benevezett borok, az egy hibás tétel leszámítva, a jól iható kategória és a kiváló minőségi borok között mozogtak az alábbi táblázat szerint:

Elért pontszám Borok darabszáma %-os arány
70 -75 pont között 4 12
75-80 pont között 11 32
80-85 pont között 15 44
85-90 pont között 3 9
Hibás bor 1 3
Összesen: 34 100

Mindezek alapján elmondható, hogy a benevezett borok az átlagnál magasabb minőségi szin-tet képviseltek és bármilyen borversenyen megállták volna a helyüket.
A következtetés: le kell számolnunk azzal a belénk rögződött, elavult gondolatvilággal, hogy a biobor rossz, ihatatlan kategória, egyértelmű, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Igenis tisztelet illeti azokat az embereket, akik felvállalják napjainkban a sokkal bonyolultabb, macerásabb, sokkal több munkaráfordítást és odafigyelést igénylő biobor készítést, és ezt na-gyon jó minőségben teszik.

A borverseny csúcsbora és a kategória győztesek a következő borok lettek:

Az I. Pusztai Bioborverseny Csúcsbora:
Szajki Merlot 2003, Hárs Pincészet, Szajk, Pécsi Borvidék 88.6 pont

A sötét rubin színű, érett gyümölcsöket – áfonya, fekete ribizli, szilvalekvár, fűszerességet, őszi avart idéző illatvilágú, gazdag ízeket, nagy testet, bársonyosan simogató tannint és szé-pen harmonizáló alkoholt mutató bor, kerek, harmonikus és nagyon hosszú, tartalmas lecsen-géssel búcsúzik a kóstolójától.
A Linden Kft-nek a szajki szőlőhegyen található 17 hektáros, déli-délnyugati tájolású szőlőte-rületét két testvér Hárs Tibor és Hárs József apai örökségként műveli, a teljes területen ellen-őrzött biotermelés keretében. A területen meteorológiai adatgyűjtő működik növényvédelmi előrejelző rendszerként. A termesztett fajták: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Király-leányka, Zöldveltelini, Hárslevelű, Cirfandli, Merlot, Cabernet Sauvignon, Kékoportó. A két testvér elkötelezett híve az ökotermesztésnek, a minél természetesebb és kíméletesebb szőlőfeldolgozásnak és borkészítésnek. A kíméletes feldolgozás részeként a legkorszerűbb, hűtött erjesztéssel, gyors feldolgozással állítják elő illatos, gyümölcsös jellegű boraikat.

Az I. Pusztai Bioborverseny Fehér bor Kategória Győztese:

Olaszrizling 2006, Szászi Pince, Szigliget, Badacsonyi Borvidék 84,2 pont

A halvány aranysárga színű, friss, gyümölcsös bor, kerek savakkal, selymes testtel, egyensú-lyával, harmóniájával, szép hosszú lecsengésével mutatta be a fajta szépségeit.

A Szászi Pincészet a Szent György-hegyen található, amely Hegymagas településhez tartozik. A Szászi család a bioborkészítés elkötelezett híve és remek művelője.

Az I. Pusztai Bioborverseny Édes bor Kategória Győztese:

Zengő 2004, félédes, Molnár László Pincészete, Szentantalfa, Balatonfüred-Csopaki Borvi-dék 86,5 pont

A halvány borostyánsárga színű bor, szép mézes, birses, fűszeres illatokat és ízeket mutatott, nagy testtel, harmonikus és érett könnyedséggel, szép hosszú lecsengéssel és tartalommal.

Molnár László családi Pincészete a híres Nivegy völgyi Szentantalfán található, ahol az öt hektáros gazdaságában a család segíti a munkában, a bioszőlő termesztésében és biobor készí-tésében. Szervestrágyát korlátozott mértékben használnak, a műtrágyázás, a gyomirtózás til-tott. A növényvédelemben arra támaszkodik, amire nagyapáink generációja, a réz, és a kén különböző oldatait használja. Vallja, a szüreten is sok múlik, azért, hogy a szőlő egyetlen al-kotórésze se vesszen kárba, szüretkor nem a hagyományos módon puttonyoznak, hanem egy saválló szüretelőkocsi járja a sorokat, ezáltal gyakorlatilag szinte a tőke mellett zárt rendszer-be kerül a gyümölcs. Egyetlen vörösbora van, Zweigelt, és annak rozéja, de fehérből tart Furmintot, Olaszrizlinget, Rajnai Rizlinget, Rizlingszilvánit, Szürkebarátot, Zengőt. Borait közel egy évig tartályban érleli, majd palackozás után - ezt is a családi gazdaság végzi -, hó-napokig pihenteti.

További eredmények:

FEHÉR BOROK:
Fajta/évjárat/termelő/pontszám/helyezés

Cserszegi Fűszeres 2006, Korom Pince 80,25
Rizlingszilváni 2006, Molnár Pince 75,625
Szt.György-hegyi Olaszrizling 2004, Biovitis Bt 74,2
Szajki Olaszrizling 2006, Hárs Pincészet 83,2 II. hely
Várvölgyi Olaszrizling 2006, Huszti Árpád 76,2
Olszrizling 2006, Szászi Pince 84,2 I. hely
Sauvignon Blanc 2006, RAI-VINI 80,4 III. hely
Szürkebarát 2006, Kovács Tibor 78,4
Szt.György-hegyi Kéknyelű 2003, Biovitis Bt. 79,8
Cuvée Charlotte 2005, Wassmann Bt. 78,1
Chardonnay 2005, RAI-VINI 74,6
Zánkai Tramini 2005, Dobosi Pincészet 78,8
Cuvée Királyleányka 2005, Túri Pince 77
Szt.György-hegyi Muskotály 2005, Biovitis Bt. hibás
Tokaji Furmint 2005, Kohler Ökopince 71
Tokaji Furmint 2004, Hausel Imre 73,2

VÖRÖS BOROK:
Fajta/évjárat/termelő/pontszám/helyezés

Néró 2006, Medvegy Mihály 81,9
Szt.György-hegyi Pinot Noir 2006, Szászi Pince 80,6
Villányi Portugieser 2006, Wassmann Bt. 81,5
Villányi Merlot 2005, Wassmann Bt. 83,5
Szajki Merlot 2003, Hárs Pincészet 88,6 I. helyezett csúcsbor
Egri Bikavér 2002, RAI-VINI 84
Cabernet Franc 2003, RAI-VINI 84,1 III.hely
Hajósi Cabernet Sauvignon 2002, Anna Borház 83,6
Egri Cabernet Sauvignon 2003, RAI-VINI 84,4 II.hely
Szt.György-hegyi Cabernet Sauvignon 2005, Szászi Pince 79,8
Zánkai Cabernet Sauvignon 2005, Dobosi Pincészet 79,9
Szajki Cabernet Sauvignon 2004, Hárs Pincészet 84

FÉLÉDES és ÉDES FEHÉR és VÖRÖS BOROK
Fajta/évjárat/termelő/pontszám/helyezés

Zengő 2006, félédes, Molnár László 83 III. hely
Zengő 2004, félédes, Molnár László 86,5 I. hely
Királyleányka-Muskotály Cuvée 2005, félédes, Túri Pince 79,95
Zánkai Muskotály 2006, félédes, Dobosi Pincészet 82,8
Chardonnay 2005, Korom Péter 86,2 II. hely
Zweigelt 2006, félédes, Molnár László 79,25
 
 
 

(pcs – forrás: holborozzunk.hu)